SAKAL BAKIMI

Top Sakal modelleri

Top sakal modelleri erkeklerin en çok tercih ettiği sakal modelleri arasındadır. Türkiye’de de her erkek bir dönem top sakal bırakmıştır ya da bırakmak istemiştir. Peki, top sakal nedir? Top sakal, ağız çevresinde yuvarlak bir biçimle şekillenen, bıyık ve sakalın birleşimiyle ağız çevresinde bırakılan, dudak üstü, dudak altı ve çene bölümünü kapatan sakal biçimidir. Bu demektir ki; bıyığınız olmadan top sakalınız da olamaz. Tarihte de ilk defa top sakal bırakma adetinin Firavunlara ait olduğu, Mısır kültüründe görülen bir sakal modeli olduğu bilinmektedir. 

Top sakal herkese yakışmayabilir, bu sebeple de diğer sakal şekillerine göre daha riskli sakal modellerinden sayılır.

  • Eğer öne çıkan, düzgün bir sakal modeli istiyorsanız, yüzdeki diğer sakallı bölgeler önce bir güzel tıraşlanır. Modele göre sakalları daha kısa tutup, top sakal bölgesindeki sakalları daha uzun tutarak da farklı bir model yapabilirsiniz.
  • Alt dudak altında, “cücük” diye bilinen kılları kesmek ya da kesmemek de bir başka model için tercihe göre değerlendirilebilir.
  • Bıyıkları çok ince tutarak, ağız yanlarından köşeli biçimde aşağıya kadar indirip, ağız çevresini tıraşlayarak daha hafif (kaba görünmeyen) bir tarz yapabilirsiniz. Tercihe göre “cücük” ile destekleyebilirsiniz.
  • Ağız alt bölgesindeki orta kısmı çeneye kadar uzatıp, ters T harfi şeklinde de sakalı çene üzerinden yanlara doğru bırakabilirsiniz.
  • Daha ilginç ve farklı top sakal modeline internetten inceleyerek uygulayabilirsiniz.

Top sakal tıraşı nasıl yapılır?

Top sakal modelleri ile iyi bir görünüm yakalamak için öncelikle yeterli bıyık ve sakal yoğunluğunuz olması gerekiyor. Top sakal bırakmadan önce, yüz şeklinize uygun olup olmadığını araştırmak ve karar vermeniz de iyi olacaktır. Çünkü maalesef top sakal, yakışana çok yakışan, yakışmayana ise berbat bir hava katan bir model. 🙂 Tabi bir de güçlü bir top sakal imajı için, kişinin sakal yoğunluğu ve tipi, yüz tipi gibi diğer ayrıntılar da önemli.

Top sakal modelleri yapılırken nelere dikkat etmeli?

  • Birincisi; doğru sakal düzenleyici malzemelere ihtiyacınız var. Tıraş makinesi, jilet, sakal makası, gerekirse cımbız, yüzünüze yakışacak bir top sakal modeli ve ayna…
  • Bıyıklara şekil vererek, örneğin ince mi kalın mı olacağına önceden karar vermelisiniz.
  • Sakalın iç halesi, (ağız çevresi) sakal düzeltici uçlarla tercihe ve yapacağınız modele göre ağza sıfır ya da birkaç milimetre aralıkla düzenlenebilir.
  • Dış kısmı (yüz bölgesine geçiş kısmı) da yine sakalın uzunluğuna göre tıraş bıçağı ve tıraş makinesiyle şekil verilir.

Top sakal modelleri kimler için uygun?

Top sakal modelleri sakal çıkan her yaşa uygun bir model. Örneğin yaşlılara da yakışıyor, orta yaşlılara da, gençlere de… Ergenlik döneminde biraz tuhaf olabilir, seyrek sakal ve bıyıklarla güçsüz bir sakal görüntüsü oluşacağından bu dönemde pek hoş görünmeyebilir. Öneri olarak; en azından zevkini beğendiğiniz yakın çevrenizden birkaç kişiye, top sakal bırakmadan evvel “bana top sakal yakışır mı?” diye sorabilirsiniz. Top sakalın evrilmiş bir diğer hali de keçi sakaldır. Yine o da Mısır kültüründe bolca rastlanan bir modeldir. Örneğin keçi sakal modelini yuvarlak yüzlü erkekler sıkça tercih etmektedir. 

Ünlüler ve top sakal modelleri

Örneğin; Emre Kongar kadar bilgili(!) görünen bir top sakal isterseniz, yaşınızın biraz büyümesi ve sakallarınıza aklar düşmesi gerekir ki, sakal size cool* bir hava katabilsin. Top sakal modelleri ile birçok farklı görünüm yakalamak için örnek çok! 

Johnny Depp modeli gibi bir şey isterseniz, uzun saçlarla ve Tanrı vergisi bir karizma ile top sakallarınızı coşturabilirsiniz. 🙂 Örneğin kendisinin bıyıkları ince bir görüntüde olduğundan, yine ağız kısmını ince çevreleyen bir biçimdeki top sakalın onun yüzüne gayet yakıştığını düşünüyoruz. Seyrek sakalı bıyığı olanlar deneyebilir.

Mesela Edward Norton’da hep bu modelle hatırlanır ama onun tarzı sanki artık 2000’lerde kaldı. Onu pek örnek almasak da olur. Bu model de ince görünen, uzun suratlı kişilere uygun olur.

Hugh Jackman modeli daha tercih edilir ama yakışıklılık da gerek tabi:)

Herkes Will Smith değil tabi ince, seyrek bir kısa top sakal modeli yakışsın. Riskli bir sakal ve ince bir bıyıkla desteklense de düz yüzlere ve esmer tenlilere uygun bir model olabilir. 

Keller ve top sakal modelleri

Bir de keller var. Ya da saçlarını isteyerek kel saç modeli yapanlar… Hem kel hem Amerikalı hem güçlü hem kaslı abilerden bahsediyoruz. Bu abiler olmayan saçlarının görüntülerindeki eksikliğini top sakal gibi dikkat çeken bir sakal modeli ile gidermeyi tercih ederler ve bu sakal modelleri de onlara gayet yakışır. Siz de saçlarınızı kazıyorsanız ya da saçlarınız yoksa top sakal modelleri bu tarzlar için daha uyumlu olacaktır.

Top sakal bakımı

Her sakalın bakıma ihtiyacı olduğu gibi top sakal modelleri de sakal bakımı gerektirir. Hatta daha sık düzenlenmek isteyen bir modeldir. Sakalın iç ve dış çizgilerini belirgin tutmak iyi bir görünüm için gereklidir. Sakal tarağı, sakal makası ve cımbızla daha çok vakit geçirmek gerekir, kırıkları azaltmak ve canlı görünmesini sağlamak için de sakal bakım ürünlerini kullanabilirsiniz. Sakal bakım ürünleri ve sakal yağları bunun için ideal ürünlerdir. ŞURADAN bu ürünlere ulaşabilirsiniz. 

Ayrıca sakal bakımı ile diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayın.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021