Kestane Nedir?
İÇERİK ÖZETİ
Kestane nedir? Kestane, kışın vazgeçilmez lezzetlerinden, kayıngiller familyasından, Castanea cinsi ağaçların yenilebilen tohumlarıdır. Ağaçta yetişir. Kestane, haşlaması, buğulaması, fırınlaması, közlemesi, kavurması yapılarak ya da çiğ tüketilen bir bitkidir. Peki, kestanenin faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Şimdi onlardan bahsedelim. Ana tür olarak dört kestane türü vardır. Bunlar Tatlı kestane, Amerikan kestane, Çin kestane ve Japon kestane olarak bilinir. Tatlı kestane İspanyol kestane olarak da bilinir. Ülkemizde en çok Aydın ve çevresi, Orta Karadeniz bölümü, Marmara, özellikle de Bursa ve çevresinde fazla üretilir.
Kestanenin Faydaları
Kestane lezzetinin ve kalabalık kış akşamlarda keyifle tüketilen bir yemiş olmasının yanı sıra, insan vücudu için de faydalıdır. Sağlık açısından birçok faydası vardır. Besin değerleri açısından da zengin olan kestanenin faydaları ve besin değeri açısından özellikleri aşağıdadır.
- Kestane besleyicidir.
- Kalorisi düşük bir besindir, lezzetlidir.
- Kestane içinde faydalı yağlar barındırır.
- Doyurucudur, tok tutar lif deposudur. Diyabet konusunda dengeleyicidir. Bağırsakları düzenler.
- Antioksidan özelliklere sahiptir.
- Cildi besler, B vitamini içerir. Cilt lekelerine ve cilt kırışıklıklarına faydalıdır. Kestaneli kozmetik ürünlerin sıklıkla üretildiğini hatırlayın.
- Potasyum kaynağıdır. Hafızaya ve kas yapısına faydalıdır.
- Magnezyum kaynağıdır. Kemiklere iyi gelir. Erken yaşlarda kemik gelişimini destekler.
- C vitamini açısından zengindir. Kış mevsiminde ideal bir besin kaynağıdır.
- Kalbi korur.
- Sinir sistemine faydalıdır.
- Manganez içerir. Kanserin yıkıcı etkilerine karşı vücutta direnç oluşturur.
- Bağışıklığı güçlendirir, hastalıkları engeller.
- Kestane, glüten alerjisi olanlar, çölyak hastaları için de faydalıdır. Bağırsak düzenini kolaylaştırır.
Kestanenin Zararları
Kestanenin yararlarının yanı sıra, zararları da olan bir bitkidir. Diğer her şeyde olduğu gibi, kestane de tüketimi abartıldığında, sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Her kestane türü yenmez. Kestane bu sebeple zehirlenmelere de sebep olan bir bitkidir. Örneğin Atkestanesi zehirli bir türdür.
- Kolesterol, tansiyon gibi hastalıkları olan kişilerin de kestaneyi doktora danışarak tüketilmesinde fayda var. Vücutta tansiyon dengesini değiştirebilir.
- Örneğin fazla tüketildiğinde bağırsak problemlerine sebep olabiliyor. Bağırsak düzenini bozabiliyor. İshal ve karın ağrıları yapabilir.
- Kestane karbonhidrat açısından zengin bir besin olduğu için, şeker hastaları ya da diyet yapan hastaların kontrollü tüketmesi önerilir.
- Kan ilaçları kullanan hastaların ve damar problemleri olanların kestane tüketmesi sorun olabilir. Damar sertliği gibi sorunlara sebep olabilir.
- Emzirme ve gebelik dönemlerinde kestane yağı veya atkestanesi ürünlerinin doktor onayıyla kullanılması, kullanılmadan doktora danışılması ortaya çıkabilecek riskleri engelleyecektir. .
- UYARI: Kestanenin bazı türleri zehirlidir. Örneğin Atkestanesi de bunlardan biridir. Zehirlenmelere ve ölümle sonuçlanan rahatsızlıklara neden olabilir.