Sakallı Poğaça
İÇERİK ÖZETİ
Burası sakal.com.tr olunca içinde “sakal” geçen bir şeyi burada konu etmemek için de bir sebep yok. Sakallı insan da olursa, sakallı poğaça da olur. Var yani. Sakallı poğaçaya, neden sakallı poğaça deniliyor? Bir kere en azından bu benzetme Tırnak Pide kadar itici değil. Belki görmüşsünüzdür, ekmek fırınların camlarında yazar. Sakallı Poğaçaya böyle denmesinin sebebi poğaçanın peynirli kısımlarının maydanoza bulanarak servis edilmesi… Olay bu. Lezzetli çünkü peynir ve maydanoz yan yana. Neyse, önce malzemeleri verelim. Yaz kızım!
Sakallı Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı su / Ilık olması önerilir.
- 1 su bardağı süt / Ilık olması önerilir.
- 1 su bardağı sıvı yağ / Zeytinyağı – Ayçiçek yağı fark etmez.
- 40 gr. yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz.
- 2 tatlı kaşığı şeker.
- Hamuru için 2 yumurtanın beyazı.
- Yapılan ölçeğe uygun ölçüde un / Göz kararı ve malzemenin kıvamına göre.
Poğaçanın iç malzemesi için
- 1 paket yağlı ya da krem peynir
- Birazcık yoğurt.
- 1 paket beyaz peynir
- Kıyılmış maydanoz
Sakallı Poğaçanın Hazırlanışı
400 gr. unu (Yaklaşık 2 su bardağı kadar) eledikten sonra, tuzu, şekeri, mayayı derin bir kabın içinde karıştırın. Karışımın ortasına ılıttığınız sütü, yağı, yumurta beyazını dökün ve karıştırın. Hamuru yumuşayana dek yoğurun. Hamuru yoğururken kıvamına göre üzerine un ekleyebilirsiniz. Hamurun daha iyi kabarması için yeterince yoğurulduğundan ve dinlendirildiğinden emin olun. Dinlenmiş hamurdan dilediğiniz büyüklükte (örneğin 2’şer lokmalık) pişirme tepsisine sıralayın. Daha önceden ayırdığınız yumurtaların sarısını poğaçaların üzerine sürün. 150 ila 180 derecede ısınmış fırında en az 20 dakika pişirin. Pişen poğaçalar ılıdıktan sonra, beyaz peynir ve krem peyniri karıştırın. Duruma göre kıvam yakalamak için az yoğurtla ıslak olmasını sağlayabilirsiniz. Bu peynirlerin kurumasını ve maydanozların daha kolay yapışmasını sağlar. Poğaçaların ortalarını bıçakla yatay biçimde kesip, içlerine peynir harcı koyduktan sonra ince kıyılmış maydanoz kâsesine poğaçaların peynirli kısımlarını batırın. Poğaça sakallama işlemi tamamlandı. Artık poğaçalarınız sakallı. Sakallı poğaça, saçaklı poğaça, püsküllü poğaça olarak da biliniyor. Afiyet olsun.